dimarts, 28 de gener de 2014

Tarta de préssec

Sílvia Manzano


Hola, ja veieu que ara a l’Àgata i a mi ens ha agafat per penjar receptes dolces. No vol dir res, simplement que després de dinar sempre es pot gaudir d'una miqueta de dolç i el cert és que, amb aquest temps que fa, no es nota aquesta ingesta extra.
No se si us ho he dit mai……soc una més de les que s'ha apuntat a la moda de córrer, ji ji ji, sí sí està de moda, o això diuen. Jo porto més d'un any corrent, i aquest any m'he proposat fer la mitja marató de Barcelona. Són reptes que et fan tirar endavant el teu dia a dia, i a mi personalment m'agraden. 

Bé, ara que no em sent ningú he de confessar que m'agrada molt la sensació que tens quan has finalitzat una cursa com aquesta.....bufffff és molt plaent, rebentada acabes però..... “sarna a gusto no pica”. 
Ara fa un temps hem creat la twitpandy, i us preguntareu, què carai és això de la twitpany? Doncs és un grup de 5 persones, que comparteixen com jo aquesta bonica afició, encara que quan quedem, a part de córrer, tenim una bona excusa per petar la xerradeta, demanar consells, recolzar, comunicar o simplement passar una bona estona. 

Doncs, el que he dit, aquesta tarta la preparo pensant en aquest equip tan especial, que va sorgir de la casualitat, i que està essent molt especial i necessari. TWITPANDY  VA PER VOSALTRES, LOS ANGELES DE CHARLIE.
Ingredients:

1 placa de pasta de full

2 natilles o cremes (poden ser comprades tot i que és una recepta rapida)

 1 pot de préssec en almívar

Si, sí nomes aquests ingredients, més fàcil impossible.
Engeguem el forn, a 180-190º, millor només  a baix. 

Estenem la pasta de full, donant la forma que nosaltres vulguem, li fem unes voreres i la part central la punxem amb una forquilla....


Un cop preparada cap el forn. Ara depenent de cada forn, el meu amb 10 ja fa. Traiem la massa estenem les natilles per sobre i la tornem a ficar al forn. Ara hem aconseguit que la pasta de full els primers minuts agafi una mica de consistència i ara la fiquem de nou per tal que es fusionin les natilles amb la pasta de full, 10 minuts més i 5 més amb el gratinador per daurar les natilles.



Una vegada feta la pasta de full, tallem el préssec a llunes, i el posem com mostro a la foto, i: tachannnnn, aquí teniu una tarta rapida, fàcil i lleugera, tothom la pot preparar. 



Jo hi he posat préssec, però es pot fer amb altres fruites, sempre amb la cuina d'aprofitament que tant defensem: amb pinya, kiwi, maduixes, peres en almívar.....varietats, les que vulgueu, la base ja la teniu, la imaginació és la vostra. A casa no ens agrada gaire dolça, però si a vosaltres si, podeu preparar un almívar amb un parell de cullerades de sucre i unes gotetes d´aigua i amb un pinzell pintar-ho per damunt. També podeu aprofitar l'almívar del la llauna.

Ummmmm ho sé, és molt gratificant saber que hi ha algú molt especial que espera que el sorprenguis amb aquesta tarta, però més enriquidor és estimar-se un mateix, només així arribaràs allà on et proposis. El creixement personal és un pas més de la vida que t'obliga a creuar camins que a vegades són durs. SIGUEU FELIÇOS!!!!


diumenge, 26 de gener de 2014

Kaiser o panets de Viena amb crosta

Àgata Albero


Amb aquesta recepta participo al repte proposat per en Daniel Jordà de #comandopanarra. Aquest tipus de reptes m'agraden, i amb el bon ambient que es respira dins el grup que ha creat en Daniel al Facebook em sembla que m'hi quedo. I és que això de fer pa enganxa trobo. És una activitat que relaxa, serveix per treure estrès, és agraïda i el resultat fa gaudir a tothom. 


Ingredients


500 gr de farina de força

10 gr de sal

20 gr de llevat fresc

20 gr de mel o agave o xarop de canya

2 ous grans

50 gr d'oli

250/300 ml d'aigua



Es pot decorar amb llavors de rosella o sèsam

Opcional i consell del xef..posar una patata bullida d'uns 50 gr a la massa.

Elaboració

Desfem el llevat amb aigua tèbia i una culleradeta de sucre fins que s'activi, uns 15 minuts (Truc de l'Alicia).



Fem un volcà amb la farina i hi anem afegint tots els ingredients.

Amassem una bona estona.

Deixem reposar fins que dobli el volum.



Tallem trossos de 70/80 gr i els treballem per donar-los forma de bola, 

Tallem amb un tisora una creu a sobre. 

Pintem amb una barreja d'ou i llet abans d'entrar al forn.


Deixem que doblin el volum i enfornem a 220º durant 10 minuts.

I aquí els teniu!!!




dimarts, 21 de gener de 2014

Pa de pessic com el feia l'àvia del meu pare, el secret de la abuela Pepa.

Àgata Albero





Aquí començo una tanda de receptes plenes d'amor i tradició, receptes familiars que són rodones. Són receptes que s'han fet any rere any al llarg de tota una vida i que ja venien de fer-se any rere any per les mares, àvies, besàvies,..Receptes infal·libles si es fan, això sí, tal i com ens diu la mestressa. Aquí us deixo doncs la primera de les receptes de la tia Conchín, una de les meves mestres a la cuina, la més important.
Atenció que aquesta recepta és exitosa fins i tot pels que, com jo, no sou de fer pastissos. Tot i que amb receptes com aquestes encara acabaré per fer-me una mica més pastissera.


Ingredients

3 ous
250 gr de sucre blanc
ratlladura de llimona
1 got d'aigua ple de llet bona
1 got de vi ple d'oli del 0'4
375 gr de farina
3 sobres dobles de gasificant tipus 'el Tigre'
mantega pel motlle

Pre-escalfeu el forn a 180º.
Separeu les clares del rovell i reserveu-les per batre-les a punt de neu i afegir-les al final.
Barregeu els rovells i el sucre i remeneu fins que quedi una massa fina. Si teniu varetes elèctriques trigareu menys estona, però si no en teniu no passa res. Després afegiu-hi la ratlladura de llimona.



Remeneu de nou.



Afegiu ara la llet poc a poc i sense parar de remenar. 



Tot seguit l'oli.


Seguim remenant, que la barreja quedi homogènia.
Afegiu la farina i els tres sobres de gasificant prèviament barrejat.



Bateu bé, fins que quedi una massa llisa.
Bateu les clares a punt de neu i afegiu, ara cal remenar amb molta cura.




Unteu amb mantega o oli un motlle de pastís o una safata pel forn.
Col·loqueu el pastís a la part baixa de forn i enforneu 30 minuts a 180º.



I...... mireu quina meravella....




Gràcies a aquest pa de pessic avui m'he emportat unes amoretes dels meus fills que no tenen preu. La fórmula és infal·lible, no ho dubteu, proveu de fer-lo ben aviat, ja em direu què tal.

dissabte, 18 de gener de 2014

LLOM AMB SUC DE TARONJA

Sílvia Manzano


Hola, bon any a tots i totes, les que ja hem coneixeu, ja sabeu que he estat molt enfeinada, que no vol dir que m’hagi oblidat de vosaltres, espero que aquestes festes haguí enriquit el vostre cor i omplert la vostra energia, POSITIVA.
Doncs, sant tornem-hi a la rutina, que heu de reconèixer que es el millor per al dia a dia, uns extres de tant en tant estan bé, però....... tot té un límit. Per començar l'any us ofereixo un llom al forn, una forma de cuinar-lo molt saludable, i d’aquelles receptes, que quan t'aixeques de la taula, no tens la sensació de rebentar el pantalons, bé, bé, exceptuant, aquells que esbandeixen el plat amb pa, que per ganes, tots ho faríem.
El cuinarem al forn, i tapat amb paper d’alumini, de tal forma que tots els sucs i els aromes quedin concentrats.



Ingredients:

1 peça de llom sencera, si pot ser de 2 colors
2 patates mitjanes
1 ceba
3 taronges
1 petit manat d’herbes aromàtiques,
Sal, pebre, oli d’oliva

Primer marquem el llom en una paella, el salpebrem, afegim a la paella un raig d'oli d'oliva i marquem la peça sencera pels 4 costats, que nosaltres veiem que canvia de color el llom, no cal que el cremem, ni molt menys. Engeguem el forn a 180º, per la part de baix.

Seguidament tallem la patata, pelada a rodanxes i la ceba a llunes i la posem de base a la safata que utilitzarem per al forn, jo casi sempre agafo una de vidre, m’agrada més. Salpebrem la patata i la ceba i afegim el manat d’herbes aromàtiques, jo vaig posar romaní fresc collit un dia de sortida muntanyenca.
Posem el llom pel damunt, tornem a tirar un bon raig d’oli  d’oliva i el suc de les tres taronges. I, hop, ho tapem i cap al forn.








Ben tapat amb l’alumini, aproximadament, si el llom fa 1 quilo o quilo i quart, uns 45 minuts, de totes maneres, podem comprovar, al minut 40 obrim, amb cura que el vapor que acumula ens pot cremar la cara. 
Mirem si la patata esta prou tendra i punxant el llom que no tregui sang, si en treu una mica millor, el meu el vaig deixar 40 minuts i passat aquest temps el vaig deixar destapat, però dintre del forn uns 10 minuts més. Traiem el llom, que es refredi, per poder tallar mes fàcilment. Llavors per servir, posem al plat una mica del preparat de patates i ceba, a damunt els trossos de llom tallats i la miqueta de salsa que hagi pogut quedar.




El plat és exquisit, acompanyat per una amanida, teniu un complert, proteïna, verdura i la miqueta d’hidrats per tirar endavant el dia en positiu.

No deixis que res et provoqui desànim, perquè fins i tot una puntada al cul, et dona una bona empenta per tirar endavant.  Som-hi, que els somnis moltes vegades hi son per poder complir-los.....ho intentem!!! Mentre compartim aquest plat amb els que ens estimen  o perquè no......amb qui volem que gaudeixi del nostre esperit positiu.

diumenge, 12 de gener de 2014

Panets d'ou

Àgata Albero


Avui us escriuré una recepta senzilla i ideal per un berenar o un esmorzar. Ahir després de dos tallers fantàstics que hem iniciat a l'ESPAI CUINA'M vam tenir tarda de migdiada i peli llarga.......quin plaer descansar quan el cos t'ho demana a crits. Quan ja eren quarts de 7 em van venir com de sobte moltes ganes de provar aquesta recepta amb els meus fills. A casa tenim alguns llibres de cuina per nens i fan una pinta excel·lent,  i com jo no sóc massa de dolços em cal una guia senzilla i amb resultats vistosos, m'anima a seguir provant i explorant el món de les farines...I és que és un món que em fa molt respecte, penso que no hi ha massa espai per la improvització i que cal ser molt precís perquè el resultat sigui l'esperat. Però se que això són mites i que, en general, cal perdre la por.

Receptes com la d'ahir m'animen per diversos motius:

1... perquè seguint les instruccions els resultats són com els que t'esperes. 
2...perquè té un punt de màgic l'aspecte que agafen pocs minuts després d'introduir-los al forn.
3...perquè es fan amb un pim-pam
4...perquè van triomfar molt.

Bé, aquí us deixo la recepta:


Ingredients


4 ous grans a temperatura ambient

300 ml de llet a temperatura ambient
3 cullerades d'oli vegetal
140 gr de farina
un polsim de sal
mantega o melmelada (opcional)

12 motllos de magdalenes (si no són de antiadherents caldrà untar-los amb mantega)

Pre-calentem el forn a 220º.


Aboquem al vas batedor (o el braç, sinó en teniu de vas) els ous, la llet i l'oli. Batem a velocitat mitja 10 segons.



Destapem i afegim la farina i el polsim de sal i batem 15 segons més.



Posem la barreja als motlles sense que s'arribin a omplir.





Introduïm a la part baixa del forn i deixem coure 28 minuts aproximadament, fins que hagin pujat i siguin dauradets. IMPORTANT: No obriu el forn durant la cocció.



Traiem de forn, desemmotllem, els punxem lleugerament per tal que surti el vapor  i deixem refredar sobre una reixeta.




Mengem amb mantega i melmelada, formatge cremós, o allò que ens vingui més de gust.