dissabte, 6 de juliol de 2013

Els mercats, una xarxa social vivaQuan viatgem ens agrada veure com viu la gent a d’altres indrets, com és la seva cultura i com es veu reflectit tot això en els edificis, en l’art, en la gastronomia, i en un llarg etcètera de coses que d’alguna manera ens ajuden a dibuixar una idea força aproximada del lloc on som. I els mercats? Pensem que visitar un mercat quan som lluny de casa ens pot ajudar encara més a entendre d’una manera més clara la societat que hi viu. Si no ho heu fet mai, us convidem a fer-ho. Què es menja, com es presenta, com és la gent que s’hi apropa, quina flaire fa, ...els mercats són un autèntic museu interactiu on hi participen els 5 sentits. A Barcelona, prou que ho sabem això. És ben sabut que els estrangers van bojos per visitar els nostres mercats. I és que hi ha mercats que no s’obliden: El mercat central de Budapest, el Mercat egipci d’Istambul, el de la Djemaa el Fna de Marraqueix, la llotja del peix de Donosti, ....no acabaríem mai.

Basar egipci, Istanbul

Mercat central de Budapest

Galeries Lafayette,Paris

Djemaa el fna, Marraqueix
Llotja del peix, Donosti

Als mercats de Catalunya s’hi respira vida, alegria i bon ambient. Només cal veure com s’engresquen per Carnaval tots els paradistes. A més de producte fresc, hi trobem assessorament, bon tracte i facilitats perque no se’ns faci feixuc el moment de carregar per la setmana. Només cal anar-hi disposat a obrir-se i de seguida es pot comprovar com tot són facilitats. Preguntar és bàsic, els paradistes ho estan esperant. Som de la opinió que cal demanar més sobre els productes de temporada i de proximitat, perquè, a part de contribuir a fer un món més sostenible, de seguida veure’m com controlem millor la nostra despesa setmanal i, a més, mengem aliments més saborosos i més saludables. 

I no oblidem els nens, anar a mercat amb nens és un hàbit que ajuda als més petits a valorar els aliments d’una altra manera. A part que és un espai on se sentiran estimats i mimats, el fet d’anar-hi amb regularitat fa que formi part del seu dia a dia la cultura del bon menjar.

Pensem que és important que tornem als mercats: el comerç local és el futur. Afavorint la prosperitat del barri afavorim també el nostre entorn social més immediat. Als mercats es reforcen les xarxes socials i els vincles entre veïns, contribuint així a la cohesió del barri. 

Ara que estan tant de moda les xarxes socials es fa palesa, més que mai, la necessitat que tenim els éssers humans de ser escoltats i valorats. El mercat és un espai on això passa cada dia, són xarxes socials vives, que ens ho diguin a la Sílvia i a mi sinó. Va ser dins d’un mercat on va començar tot....

Feia anys que ens coneixíem i compartíem receptes i converses a la seva parada del mercat de Lesseps, i va ser una dia que la Sílvia, pensant que li agradaria recollir-les, em va animar a fer un blog plegades. El vam batejar amb el nom de Receptes amb vida, amb la idea de donar vida a les receptes que es compateixen al mercat. A les dues ens ve de lluny la tradició dels mercats, a la Sílvia perquè des de ben joveneta hi ha treballat i a mi perquè des de ben petita hi anava amb la mare cada dissabte. Per a mi el mercat és un espai on m’hi trobo a gust per molts motius : perquè el menjar és fresc i de qualitat, perquè sempre rebo un bon tracte i perquè m’inspira i em resol els àpats familiars del dia a dia. La Sílvia és d’aquelles paradistes que t’escolta, que compateix amb tu els seus secrets culinaris i dietètics i que sempre està disposada a facilitar-te la compra. 

Les dues pensem que el menjar de qualitat és bàsic per elaborar una bona recepta i que aquest concepte no està pas renyit amb el preu. Defensem la cuina d’aprofitament, aquella que ens resol un àpat sense massa ingredients ni massa elaboració. Qui ho diu que cuinar sigui cosa d’experts? Abans les nostres mares n’eren unes expertes en l’art d’aprofitar, però ara, per manca de temps, i a vegades de pràctica, s’acaba llençant menjar i és una llàstima. 

Ara farà uns mesos que un altre mercat ha entrat a les nostres vides, és el mercat de la Vall d’Hebrón, un mercat de barri que des de fa poc disposa d’una cuina fabulosa i on hem estat convidades a participar-hi per impartir-hi alguns cursos de cuina. És una aula gastronòmica de categoria, un espai on de ben segur s’hi trobarà la gent del barri per recuperar i aprendre receptes i passar una bona estona mentre cuina. I és que aquesta és la nostra intenció, compartir els nostres coneixements, que ja venen de les nostres mares i àvies, i ajudar a gestionar el pressupost familiar i els àpats sense haver de dedicar-hi massa temps. Al final potser acabem anant més enllà i entre tots entenem que val la pena comprar productes frescos, cuinar a casa i veure com la família i els amics tornen a somriure.

1 comentari:

  1. Jo també sóc una fan dels mercats!!! Recordo especialment el de Ljubljana, amb uns para-sols de colors xulíssims i uns productes frescos boníssims! El de la meva ciutat, el del Lleó, també m'agrada molt!

    ResponElimina

Ens agrada saber la teva opinió, gràcies pel teu comentari.