dijous, 2 de juny del 2016

Ferran Adrià, el seu laboratori d'idees i el Geni culinari


Fa unes setmanes un grup de bloguers vam tenir el privilegi de poder visitar l'espai que des de fa un temps és un el laboratori d'idees del Geni Culinari que és Ferran Adrià, i és que n'hi ha que tenen sort, i no em refereixo a Ferran Adrià, es clar. Sempre us he dit que sóc un persona afortunada, des de fa 3 anys dedico la meva parcela professional a la gastronomia i als mercats i pel camí he conegut gent tan estupenda..... Gent amb passió per la cuina, grans cuiners, nutricionistes, i sobretot gent generosa i amb qui es pot confiar. Home, Àgata, direu, tot no deu haver estat flors i violes?..... Cert, però ja se sap que la vida està feta de matisos i no tothom aporta bon rotllo, però perquè fer-se mala sang.

Anem al fet. Abans de la visita al Bulllab us poso en antecedents....La Laura Solanilla del bloc Cuinejar va organitzar una visita blocaire al Museu Arqueològic de Catalunya per poder veure  l'exposició el Geni Culinari de mà del comissari, un luxe vaja. Es van organitzar dues visites, una en dissabte i una entre setmana pel qui no vam poder ser-hi. El grup de dissabte va tenir la gran sorpresa de trobar-se amb el Geni culinari en persona, Ferran Adrià i, és clar, van ser l'enveja de tots el qui no hi erem. D'allà va sorgir la possibilitat de fer un visita per tots el blocaires, els d'entre setmana inclosos. 


De l'exposició us diré que va ser molt enriquidora, que va deixar-me clar que som humans des que cuinem, abans de coure els aliments l'èsser humà era carronyaire que consti.

Estris, atuells, restes del primer banquet del qual es té constància, un recull de peces i explicacions que il·lustraven molt bé d'on venim i perquè som qui som. Ara, per facilitar-nos la feina a la cuina, tenim un munt de màquines que ho fan però no som conscients que estris tan bàsics com el morter o unes simples graelles, van suposar el seu dia un gran avenç. 



Sabieu que la creació de la cuina líquida va fer que augmentés l'esperança de vida? El fet que no calgués mastegar permeti alimentar una part del grup que per si sol estava desvalguda: ancians, infants i malalts.
Va ser gran pas, la cuina líquida que, encara que soni a cuina d'avantguarda actual, no és més que el fet que un bon dia, i usant pedres calentes per escalfar un recipient ceràmic tot abocant-les dins, es van assentar les bases del que ara coneixem com a brous i que encara consumim actualment.

Cuinar ens fa humans, és cert, però tot allò que passa al voltant de la cuina i de la taula ens fa éssers socials i per a mi aquest és un tret característic que per sort a la cultura mediterrània no hem perdut encara.
Em quedo amb la frase: Tot allò que ara és tradició un dia va ser innovació

L'expo la podeu veure encara, hi serà fins el 21 de juny. 

Doncs bé, després d'aquesta visita tan interessant va arribar la segona, la visita al BulliFoundation.

Una tarda, un grup de blocaires vam ser convocats per Ferran Adrià a conèixer el seu laboratori d'idees. Ni fogons, ni forns, ni esferificacions, ... l'espai que vam visitar és una nau prop de Plaça Espanya on historiadors, dissenyadors, periodistes, economistes, experts en màrqueting, científics i cuiners, estudien tots els processos que intervenen en una disciplina. Estudien des del procés creatiu, l'experiencial, el màrqueting, els recursos humans, ..... el qui-què-com de tot plegat.

El mètode que utilitzen l'anomenen Sapiens, és el mètode d'anàlisi dels processos. En les seves paraules: "una metodología para comprender un ámbito, una disciplina o el resultado de ésta, decodificando los procesos que intervienen en ellos, desde el proceso creativo hasta el experiencial, y analizando la historia desde una perspectiva creativa y evolutiva. La metodología Sapiens tendrá aplicación en educación e innovación."

Treballen amb plafons mòbils i post-it, representacions plàstiques i objectes reals, tot molt obert i dinàmic, dins d'un ambient de treball silenciós i diàfan. El mètode de treball del Bullilab és el silenci...el rigor...l'esperit de la cuina del Bulli. Estan creant un eina de recerca que pretén ser el referent mundial pel que fa la a gastronomia. L'anomenen Seaurching, una paraula inventada resultat de la unió  searching+sea urchin = buscar +cargol de mar. La idea és crear un mètode que es pugui aplicar a altres punts del planeta. Endrecen no opinen....






"Per tornar a crear necessitem comprendre" expressa Ferran Adrià.

Endrecen les tècniques a partir de les eines i dels productes n'estudien l'origen i la procés de transformació que han sofert al llarg dels anys.


Al final la metodologia científica és la que s'utilitza, diuen que els diferencia el fet que van als orígens.

Per mi, que sóc lletres més que de ciències, em va costar endreçar les idees que en un hora i escatx ens van explicar. Trobo que les ments creatives a vegades són incomprensibles, els bull tal quantitat de informació dins la testa que es fa difícil seguir-los. 

El Bulli Foundation obrirà les seves portes sota el nom ElBulli 1846, a la cala Montjoi a finals d'aquest any, però oblidem-nos d'anar-hi a menjar. Serà un espai, d'entrada més petit del previst, amb un objectiu divulgatiu. Un espai viu, un plató on poder experimentar sobre els diferents formats que ens permetin viure la gastronomia: performances culturals, artístiques, exposicions, … 

Aquest projectes no es finacien amb diner públic tot i que opino les empreses que hi ha darrera existeixen gràcies o 'a pesar' de cadascun de nosaltres, no ho oblidem. 

Només em queda agrair la Laura Solanilla que, malgrat no poder venir a la visita, organitzés la trobada. Gràcies! I a en Ferran l'estona final xerrant amb nosaltres sense pressa i atenent a totes les nostres preguntes, gràcies per la teva generositat.




3 comentaris:

  1. Interessant aquest projecte que té molt o tot d'antropologia, em sembla entendre. Esperarem a veure el resultat final, que segur ens aclarirà més les idees actuals.

    L'exposició, molt interessant i didàctica pels nens. Les meves hi han xalat tocant calaixos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, esperem que sí. Jo hi vull portar els nens abans no s'acabi.

      Elimina

Ens agrada saber la teva opinió, gràcies pel teu comentari.