dimarts, 11 de juny del 2013

Tabboule, amanida de blat especial

Àgata Albero





"El plat de la tabboule és molt antic. Sabem que s'elaborava en temps anteriors als omeies i que es coneixia a l'Àlandalus i en diverses regions del Mediterrani. s'elaborava amb els mateixos ingredients que s'empren avui dia. Podem afirmar que la tabboule és un plat originari de Síria, concretament d'Alep o de Damasc, tot i que cal dir que els libanesos són autèntics mestres en l'art de la seva elaboració.  El plat, no deixa de ser una mena d'amanida amb una mica de blat. A algun siri se li va ocórrer en tabal (assaonar, amanir) el conjunt amb espècies i llimona, i com el revoltim se serveix en originals platets, li va quedar aquest nom diminutiu, festiu i saladet." Salah Jamal (Aroma Àrab, receptes i relats. Editorial Zendrera Zariquiey). 




Ingredients (per 4 persones) 

1 got de sèmola o burghul 
1 manat de Julivert
1/4 de kg de tomàquet natural
1 manat de menta fresca (100 gr)
2 cebes grans
1 got d'oli oliva verge
suc de 2 llimones mitjanes 
1 cullerada de sal
1 cullerada petita de la mescla a parts iguals de comí, pebre negre i canyella
olives negres d'Àragó

Fregiu un all laminat amb oli d’oliva verge i de seguida aboqueu el blat per tal que es torri una mica. Quan sigui una mica torrat apagueu el foc. Afegiu-hi un got d’aigua calenta i tapeu. Passats 5 minuts destapeu, afegiu uns tallets de mantega i amb la forquilla de fusta aneu separant els grans de blat. Deixeu refredar.









Afegiu-hi el suc de llimona i reserveu-lo.


Renteu, escorreu i talleu les fulles de julivert i la menta a trossets molt petits i fins.

Talleu els tomàquets en daus petitíssims, gairebé triturats.
mescleu-los amb la sal, el pebre el comí i la canyella.











Mescleu-ho bé tot plegat i afegiu-hi l'oli.

Serviu el tabboule en un plat petit, individual o estesa sobre una fulla gran d'enciam.

És una amanida molt refrescant, tenir-ne a la nevera és un plaer quan fa calor.

8 comentaris:

  1. A casa ens encanta. I ben especiat i "enllimonat" és boníssim!

    ResponElimina
  2. Com m'agrada aquesta amanida, a l'estiu en menjo molt i amb gran varietat! petons

    ResponElimina
  3. Mmm que bona aquesta amanida! ideal per aquesta caloreta que finalment ha arribat!

    ResponElimina
  4. Bona tarda.
    Des del bloc http://xinoxanocaminades.blogspot.com.es/ et volem concedir el premi Versatile en reconeixement de la tasca feta a través del teu bloc. Felicitats! Més informació a http://xinoxanocaminades.blogspot.com.es/2013/06/premis-versatile.html

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies per nominar-me! Fa molt bona pinta el vostre blog. Salut!

    ResponElimina
  6. És cert que deu ser un bon aliat, un plat molt útil de tenir a la nevera, aquests dies de calor. Quina pinta!
    Marta

    ResponElimina
  7. Aquesta recepta és fantàstica! La fem amb alguna variació, però va molt bé! Moltes gràcies!

    ResponElimina

Ens agrada saber la teva opinió, gràcies pel teu comentari.