dijous, 15 de desembre de 2016

Mandonguilles de bacallà, la recepta de la besàvia Pepa



Ara fa uns dies que vaig baixar a València a veure la tia, cada dia està més gran, llei de vida, fer-se gran és anar fent consciència que anem perdent persones estimades pel camí, que anem sols per la vida i que tot aquell temps passat es va esvaint i mai més tornarà. A mi les arrugues em són ben igual, ho comentàvem ahir amb la meva estimada amiga Ruth, el que és més dolorós és que encara ens queden per viure moments que no seran com volíem ni esperàvem....Però també ens queden per viure moments bonics, molts, segur,...
Per això no vull oblidar perquè estic aquí, perquè un bon dia vaig sentir la necessitat de compartir la cuina que conec amb tothom i això és el que realment em fa gaudir, una afició que comparteixo amb la meva tia des que tinc olfacte i paladar....
Aquesta recepta d'avui és d'aquelles que voldreu provar de fer de seguida que acabeu de llegir-la, per gustosa i per senzilla. No són bunyols però tampoc són croquetes són, com les anomena ella, 'albondigas de bacalao'. A Instagram ja us vaig penjar el making off... Avui ...la recepta.

I ja que ens hi posem en farem per parar un tren i regalar a qui calgui.

Ingredients per fer-ne 200

8 kg de patates vermelles (Red Pontiac)
2 kg de llom de bacallà net i sense espines (aquest és del Mercat Central de València)
1 ceba tendra
8 alls
un bon manat de julivert 
6 ous
200 gr de pinyons
Pimentón de la Vera (o pebre dolç sino en teniu de la Vera)
Farina de galeta
Oli d'oliva VE (Verge Extra, sempre)

El meu besavi Mariano era un fanàtic del bacallà anglès i la meva àvia, que tenia la seva botiga d'olis i bacallà, li regalava sempre capellanets, bacallans petits assecats al sol. Ja ho veieu, l'amor pel bacallà ens ve de lluny.

Però anem a la recepta, no?

1. Dessaleu el bacallà, feu aproximadament uns 4 canvis d'aigua. Haureu de preveure l'operació un dia abans i fer el darrer canvi el dia mateix que l'hagueu d'usar.



2. Peleu i netegeu les patates i feu-les a trossos no massa petits.






 3. Bulliu la patata i el bacallà, tot alhora, ho farem al'olla expres i per tant amb no molta aigua. Amb 20 minuts ja farem.




4. Un cop bullit coleu i separeu el bacallà de la patata. 



5. Passeu la patata pel passapuré i aixafeu el bacallà al morter.






6. Feu una picada generosa d'all i julivert amb l'123.


7. Barregeu el bacallà, la patata i la picada. Feu-ho amb les mans, millor. 
8. Afegiu els ous, sense batre, que no us quedi líquid, per tant poseu l'ou que admeti la mescla. 
9. Afegiu els pinyons i seguiu barrejant.
10. Sofregiu la ceba talladeta molt petita i al darrer moment poseu-hi el pimentón de la Vera.
11. Afegiu a la mescla i seguiu amassant.









12. Ara ja podeu fer boletes o donar.-los forma de croqueta.
13. Arrebosseu amb farina de galeta i ja ho teniu. (recordeu que l'ou ja el porta la mateixa mescla)





14. Arribat aquest punt només cal que prepareu safates i fregiu al moment les que us vinguin de gust.



Variant:
Veient el procés se'm va acudir que es podrien fer amb gambes i substituir algun ou per un fumet de gambes reduït, no ho he provat però crec que poden quedar boníssimes. Ja em direu el què...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ens agrada saber la teva opinió, gràcies pel teu comentari.