dimarts, 7 de maig del 2019

Concurs d'ostra cuinada a l'Ampolla

Concurs d'ostra cuinada a l'Ampolla

L’Ampolla va celebrar el darrer diumenge 5 de maig la XXIX Diada de l’Ostra del Delta, un certamen que s’ha convertit en un referent turístic i gastronòmic a les comarques de l’Ebre i arreu del país. L’organització va distribuir uns 2.500 quilos d’ostres del Delta entre les més de 4.000 persones que van acudir al port pesquer de l’Ampolla. 

En arribar a la fira ens va rebre Neus Ortí, gerent del Patronat de Turisme,  i la Srta. Meritxell Jardí, regidora de turisme de l'ajuntament de l'Ampolla, ella va ser la nostra amfitriona i l'encarregada de explicar-nos en què consistia la fira. Ens va parlar sobre l'ostra dels Delta, la seva particularitat i el fet que abans les deixaven créixer més i en deien Ostrón.


Meritxell Jardí(Regidora de Turisme) i Lourdes López
L'ostra del Delta
L'ostra arrissada del delta de l'Ebre, Crassostrea Gigas, es caracteritza pel seu deliciós i fi sabor, complementat amb un alt valor nutritiu. L'ostra arrissada és rica en proteïnes, vitamines A, D i B, i sals minerals ...

La zona de cria es redueix exclusivament a dos llocs enclavats a la província de Tarragona, la badia del Fangar i la badia dels Alfacs, ambdues situades al Parc Natural del Delta de l'Ebre, a la desembocadura del riu Ebre.


També en va explicar com s'ha d'obrir l'ostra, que sembla difícil però no ho és, i si no em creieu mireu aquest vídeo que és la mar d'instructiu.


Durant la visita vam veure els preparatius de la festa i molts voluntaris obrint ostres i més ostres. 

 XXIX Diada de l’Ostra del Delta


Concurs de cuina amb ostra

Durant la jornada, hi va haver un concurs sobre com cuinar l’ostra del Delta, en el qual els restaurants adherits a les jornades gastronòmiques van presentar un plat d’ostra cuinada. El jurat, del qual vaig tenir l'honor de formar-hi part, vam escollir l’Ostra amb Chutney de poma i herbes marines del Restaurant del Mar-Flamingo (cuiner Christian Lutaud) com la millor proposta; seguida del plat l’Ostra, l’arròs i el Delta de Casa Llambrich- Juani (cuinera Sonia Márquez); i en tercer lloc va quedar el Restaurant Sol amb el Tàrtar d’ostra (de la cuinera Teima Caballé). 



Us he de dir que em fa especial il·lusió que fossin dues xefs les que aquest anys mereixessin ser al podi. Que serveixi aquesta notícia per visibilitzar i posar en valor la gran feina que, també elles, estan fent des dels fogons de casa nostra. 




El jurat va estar format Lourdes López, periodista digital a El Mundo, VIA Empresa i el suplement de La Vanguardia El Llobregat; Rafel Múria, xef del restaurant Quatre Molins i de la marca de mel de luxe Art Muria i una servidora, Àgata Albero
dinamitzadora gastronòmica a Mercats i col.laboradora d'Alimentaria, BDelicious de BTravel i del Forum gastronòmic de Barcelona. 

Mostra i activitats

Els assistents també van poder gaudir d’una mostra de com cuinar l’ostra del Delta, on restauradors de la localitat van presentar diferents plats cuinats com Ostra escabetxada amb xips de verdures; ostra al cava amb brunoise de verdures gratinades; ostra amb compota de poma, pinya i gingebre confitat i escuma de gintònic; l’ostra, l’arròs i el Delta; ostra amb pastís de peix de roca; ostres fresques amb cogombre, poma verda i Chill Junmai de Kensho; ostra del Delta amb algues; variat d’ostra del Delta; ostra gratinada;ostra arrebossada; ostra amb Chutney de poma i herbes marines; bunyols d’ostra; i conserva d’ostra del Delta amb escuma d’all i oli de mel maridat amb caviar d’eriçó i algues marines.  


XXIX Diada de l’Ostra del Delta

XXIX Diada de l’Ostra del Delta


Les possibilitats gastronòmiques de la cuina amb ostra són infinites. Com en d'altres ingredients el límit és la imaginació. Els cuiners i cuineres de l'Ampolla van demostrar-ho sobradament. Ara bé, i això és una opinió molt personal, l'ostra si la coem massa o es barreja amb massa sabors correm el risc de perdre l'essència del producte. Per mi l'ostra és sinònim de menjar mar, si perdo aquesta sensació perdo el plaer que busco en l'ostra.

A la fira , també hi va haver un show-cooking on els plats que es van cuinar es van poder degustar. El públic va poder veure com es prepara l’ostra del Delta amb emulsió de trufa blanca, làmines de xampinyó i crema d’albergínia, i l’ostra del Delta amb seitó en vinagre, olivada, crema de galera i xip de pota de pop.



 XXIX Diada de l’Ostra del Delta

Tanmateix, des de les 12 del migdia i fins a les 14 hores es van repartir entre els assistents 2.500 quilos d’ostres del Delta, acompanyades de cava Alsina i Sardà i música en viu.

Jornades Gastronòmiques de l’Ostra de l’Ampolla La Diada de l’Ostra és l’acte d’inici de les XXIX Jornades Gastronòmiques de l’Ostra de l’Ampolla, que tindran lloc fins al 19 de maig. Preneu-ne bona nota!

Els restaurants participants són:

SOL

L’Ampolla, cuina de l’ostra tot l’any

Continuant en la línia dels darrers anys, es pot gaudir de la cuina de l’ostra a l’Ampolla al llarg de tot l’any, com una opció per conèixer amb més profunditat el ventall de sabors que ens pot oferir aquest producte de la nostra mar. A més d’ostra del Delta crua amb un xic de llimona, es poden gaudir de plats tan saborosos com ostra del Delta amb crema d’escamarlà,tempura d’ostra amb verduretes, ostra del Delta "potxada" al cava, ostres amb tempura de xarrup de sake Kensho, entre d'altres.

Aquest projecte va sorgir a partir de elaboració d’un discurs per part de la Fundació Alicia, que es va concretar en sessions de treball per tal de, tots junts, desenvolupar accions específiques de promoció de l’ostra del Delta i la seva cuina.


Per mi no era la primera visita al Delta, però confesso que no fa tant que vaig descobrir-lo. Si ja l'heu explorat una mica estareu amb mi que l'enamorament és immediat! Si no hi heu anat mai ja trigueu! Un paradís natural, un ecosistema únic, una gastronomia rica i uns productes que van des del sake fins a l'ostra, passant per l'arròs, la mel, la ginebra, herbes aromàtiques,  ...no us els acabareu!

La meva família i jo aquest cap de setmana l'hem gaudit moltíssim només cal veure les imatges. Des d'aquí vull donar les gràcies a a l'Ajuntament de l'Ampolla per haver confiat en el meu paladar per triar entre una oferta tan suculenta de plats preparats amb ostra cuinada. Felicitats a tots i totes! Però sobretot pel tracte rebut, ens hem sentit molt a gust al vostre poble, tornarem!
L'AMPOLLA

L'AMPOLLA

L'AMPOLLA


L'AMPOLLA

L'AMPOLLA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ens agrada saber la teva opinió, gràcies pel teu comentari.