dimecres, 18 de març de 2015

Crema de Sant Josep, natilles, crema catalana,....

Àgata Albero
Crema de Sant Josep

Demà no és festa a Catalunya però a València Sant Josep la fa i els valencians aprofiten el dia festiu per passar la ressaca amb la millor dignitat possible. S'acaben les falles i cal tornar a posar els peus damunt la terra. Us ho dic jo, Àgata Albero, que les he viscudes de molt a prop.

Allò que més recordo de les Falles, gastronòmicament parlant, són els bunyols, que ara fa 2 anys vaig fer per primera vegada perquè el meu estimat pare els menges per darrera vegada. Sempre parlava meravelles de la seua terra, estimava molt València. 

La crema sempre l'he associat més a les postres que demanàvem quan, molt de tant en tant, anàvem a dinar a Can Roca, a Tiana, i després d'un bon dinar venia la crema. Ara, m'he fet gran suposo, i ja no em ve tant de gust, trobo que després de dinar no m'hi cap una crema. 

A casa l'altre dia vam fer unes postres amb marenga i maduixes que van quedar espectaculars de gust i de sabor, i es clar, em van quedar els rovells. Així que vam decidir fer natilles. Aquí us deixo la recepta senzilla, per variar.





Ingredients per 4 racions
4 rovells d'ou
120 gr de sucre
750 ml de llet
La pell d'una llimona
Una branca de canyella (opcional)
Una cullerada de Maizena
1 cullaradeta de essència de vainilla (opcional)

Poseu la llet a esclafar amb la pell de la llimona i la branca de canyella, si voleu, però no deixeu que bulli, només cal que infusioni.

crema de Sant Josep

Mentre mescleu el sucre i els rovells i remeneu bé, afegiu-hi la cullerada de maizena i la essència de vainilla i remeneu de nou. 

crema de Sant Josep

crema de Sant Josep

crema de Sant Josep

Afegiu la meitat de la llet, prèviament colada, a la mescla i seguiu remenant fins que quedi tot ben barrejat i amb una textura fina. 

crema de Sant Josep

Retireu la canyella i la pell de llimona de la llet i afegiu la barreja al pot d'escalfar.
Enceneu el foc i remeneu uns 4 minuts o fins que veieu que comença a espessir.

crema de Sant Josep

De seguida retireu del foc i emplateu en bols o plats de fang.

crema de Sant Josep

Deixeu refredar. (Ho podeu fer posant-hi una galeta Maria a sobre quan encara sigui calenta, a la manera tradicional). Nosaltres a casa som més de la galeta Núria. 
Mengeu quan sigui freda i si l'heu de guardar feu-ho a la nevera.
Si la voleu cremada i teniu soplet només cal que hi poseu el sucre per sobre i la cremeu.

Quan els de casa la van menjar van gaudir moltíssim, el Xavi va recordar la seva àvia, quan a Lliçà els en preparava per postres. Ja ho diem amb la Sílvia, les nostres són Receptes amb Vida, amb vida pròpia.

Feliç dia de Sant Josep i fins la propera.

3 comentaris:

  1. Doncs a casa nostra sempre ens queda un raconet per menjar una mica de crema. Mai direm que no a una casa tan bona!
    Petons

    ResponElimina
  2. Si no entra després de dinar, que entri per berenar! Fan molt bona pinta!
    Marta

    ResponElimina

Ens agrada saber la teva opinió, gràcies pel teu comentari.