dimecres, 8 de juny del 2016

Trobada VizEat, petita master class de fotografia a Arti-choke, l'estiu i l'anunci de cada any


Ahir al vespre vam tenir la primera trobada d'amfitrions de VizEAt Barcelona. Justament ahir vaig sentir que l'estiu era aquí per quedar-se. Ja ningú porta jaqueta, els peus es destapen, les converses de terrassa s'allarguen amb una cerveseta ben fresca a la mà i sempre hi ha aquell qui treu la conversa de "si us toqués la loteria, què`farieu?",  i sempre hi ha el que li respon "doncs sembla ser que la majoria de premiats han acabat essent molt desgraciats, els diners no ho són tot" i per rematar-ho un de la taula li respon "em quedem molts anys per ser desgraciat.....  També hi ha el que, plegant de treballar, ensuma l'olor d'estiu i para davant la terrassa del bar amb l' il·lusió de prendre's un vas d'orxata i el cambrer li diu que encara no li ha arribat i el pobre se'n va tot moix....

Ah, es clar, i l'anunci de cada any....que malgrat renegar...tots l'acabem mirant. Jo el vaig veure amb el mòbil mentre em prenia la canyeta a la terrassa del bar on tot això que us explicava va anar succeint. I què voleu que us digui...ni fu ni fa....una mica "chorras" trobo. 


7 de la tarda, ens trobem a Arti-choke, l'estudi que l'Ana Torrontegui (estilista, homeconomist i cuinera) i l'Oriol Aleu (editor, fotògraf i realitzador) tenen a PobleNOu.  Un laboratori creatiu dedicat exclusivament a conceptualitzar històries al voltant de la  gastronomiaUn espai diàfan xulíssim on treballen fent fotos i cuinant. 
Un escenari fantàstic per una primera trobada d'amfitrions de VizEat a Barcelona. A part de fer comunitat i compartir experiències plegats aquesta vegada vam pensar que seria fantàstic donar un contingut interessant a la trobada, i és que una necessitat, que tots el qui cuinem i publiquem fotos de menjar tenim, és la de fer fotos que facin justícia a allò que cuinem.

L'Oriol i l'Ana van explicar-nos alguns trucs per fer bones fotos i aquest són els 4 consells basics que després van desenvolupar.: 

1. El plat cuinat, bàsic.
2. La llum
3. L'enquadrament
4. Els elements que envolten el plat.

1. El plat cuinat, cal diferenciar entre un plat per menjar-se i un per fotografiar. Pensem que un plat que servim a taula té molts elements que el fan atractiu: olor, sabor, presència,.... però un plat que fotografiem només entrarà pels ulls, per tant és molt important que hi pensem quan l'emplatem. 
Aquests són alguns dels apunts que vaig prendre: El plat ha de tenir volum, el menjar aixafat o en forma concava no farà mai bon efecte. Eviteu salsejar massa, sobretot si no feu la foto de seguida. Compte amb les coccions, quan més coem les coses menys brillantor...Si voleu fer una foto des de dalt (zenital) munteu el plat des d'aquesta perspectiva.



2. La llum és fo-na-men-tal! I la millor és la llum natural. Utilitzeu la finestra com a punt de referència, mireu de muntar-vos el set ben a prop. Si la llum és massa intensa podeu tapar el vidre amb paper de calcar, la suavitzarà. Vigileu les ombres i moveu el plat fins trobar la posició idònia. També podeu usar una placa de porexpan blanc per fer que la llum reboti quan trobeu que hi ha massa ombra.



3. L'enquadrament. Si les fotos les feu amb el mòbil, que darrerament és el més habitual, millor sempre zenital, per un tema d'enfoc i profunditat que us explicarà millor l'Oriol... Si voleu fer fotos des d'altres perspectives podeu comprar-vos un gadget que es posa a l'objectiu del mòbil i que amplia el zoom, així eviteu haver de fer zoom amb l'objectiu del propi mòbil i perdre qualitat .



4. L'atrezzo i el fons. A banda del plat cal tenir presents altres detalls. La superfície on col·loquem el plat per exemple: una taula de fusta, una xapa, un fons neutre que doni protagonisme al plat. Però també podem crear imatges més oníriques i suggerents envoltant el plat de coberts, elements decoratius o ingredients que relacionin el plat. Si fem un pastís de cireres, per exemple, podem posar cireres fresques al voltant i fins i tot un cistell amb un drap bonic que pengi...



Són molts els elements que poden fer que les fotos dels nostres plats llueixin i això que us he explicat avui és un apunt molt petit del que l'Anna i l'Uri fan en el seu dia a dia. 

Aquestes són les que vaig fer jo amb el mòbil... 




Hem estat parlant d'organitzar una curs intensiu amb ells, als qui hi estigueu interessats ja us anirem explicant quan i com....valdrà molt la pena segur!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ens agrada saber la teva opinió, gràcies pel teu comentari.