dilluns, 28 de gener del 2013

Cous-cous amb verdures



Li he posat aquest títol però el que s'hi adiria més seria 'Cous-cous amb el que tinc'. Demà vaig a mercat, com cada dimarts, i la nevera de casa ja començava a patir la síndrome de fi de mes. 
Un porro, una ceba tendra, un carabassó i dues pastanagues, això és el que hi havia al calaix de les verdures. Així que he decidit remenar pel rebost i m'he trobat un pot de cigrons cuits i una capsa de cous-cous que ja era oberta. Decidit : cous-cous per sopar!!!!

Si no n'heu fet mai us animo a fer-ho, agrada fins i tot als nens. El cous-cous són unes petites boletes elaborades amb el gra i la  farina de la sèmola i és l'aliment bàsic de la cuina nord -africana. El que venen a les botigues i supermercats és una varietat instantània que no requereix més de 10 minuts de preparació.

Quan tenia 20 anys a casa el meu pare hi va viure una noia marroquina que cuinava de meravella, els aromes de la cuina de la Rajma encara els recordo. Suposo que des d'aleshores l'olor de les espècies em fa pensar en el bon menjar fet a poc a poc i amb amor. Els Tajins de peix o de pollastre, el pa sense llevat i els cous.cous de verduretes eren la seva especialitat. Val a dir que entre plat i plat encara tenia temps de fer-nos la henna a totes les dones que corríem per allà, ens deixava el cabell preciós.

Per cert, que trobareu que alguns ingredients que avui utilitzo són d'aquells que no sempre es tenen. Jo sempre procuro tenir-ne, així sempre és més fàcil improvisar un plat, no us vull enganyar. Més aviat us vull encoratjar a tenir espècies variades, gingebre fresc, branquetes de canyella,... són productes que triguen a fer-se malbé i poden fer que un plat senzill acabi convertint-se en una exquisidesa sense massa esforç.

Ingredients per 4 persones

1 ceba tendra
1 porro
2 pastanagues
1 carabassó
1 got i mig de brou de verdures 
1 pot petit de cigrons cuits
gingebre fresc ratllat
pebre dolç (jo he utilitzat el pimentón de la Vera)
1 branqueta de canyella
julivert
1 all
30 gr de mantega
1 tassa de cous-cous instantani
1 tassa d'aigua bullint 
oli d'oliva verge

Posem un raig d'oli a la cassola, tallem les verdures ben petites i les sofregim començant pel porro i la ceba. Passats uns minuts hi aboquem  la pastanaga i el carbassó. Salem i deixem coure 5 minuts a foc suau.



Ratllem una mica de gingebre per sobre i posem la branca de canyella i una culleradeta de pebre dolç. De seguida hi aboquem el brou de verdures. Deixem bullir 10 minuts a foc mig.





Tot seguit hi aboquem els cigrons amb l'aigua que duen, el safrà i el julivert trinxat. Jo avui tenia menta i també hi he posat unes fulles trinxadetes.  Traiem la branca de canyella i deixem coure amb l'olla destapada 5 minuts més. Apaguem el foc i deixem reposar.



Rossejem el cous-cous amb l'all laminat i l'oli verge sense parar de remenar i tot seguit hi aboquem l'aigua. Remenem amb una forquilla de fusta i hi posem la mantega a trossets. Seguim remenant 5 minuts. Tapem i deixem que es begui tot el líquid. Jo sempre tinc aigua bullint a prop perquè trobo que sempre ni cal més de la que diu el paquet.




Espereu que es begui tota l'aigua i remeneu de tant en tant per separar el gra.



Ara només cal posar-ho ben bonic en una safata gran i portar-ho a taula per sopar.




3 comentaris:

  1. Anna, t'encantarà!!! I és un plat la mar de sà. A la foto no s'hi veu el caldet que hi tiro per sobre quan serveixo el plat, me'l vaig reservar pels petits comensals que tinc a casa.

    ResponElimina

Ens agrada saber la teva opinió, gràcies pel teu comentari.